Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


Bielkoviny

12. 4. 2010

BIELKOVINY(peptidy, proteíny)

Majú veľmi jednoduché zloženie C, O, H, N, ale zložitú štruktúru=sú viacnásobne špiralizované. V ľudskom tele z organických látok tvoria bielkoviny 80%. Zdroj bielkovín z rastlín: fazuľa, sója, cícer, hrach, šošovica. Zo živočíchov: mässo, vajíčka, syr.V ľudskom tele sú bielkoviny nepostrádateľné a nenahraditeľné, vznikajú spojením aminokyselín peptidovou väzbou. Vlastnosti: pri zvýšenej teplote sa bielkoviny zrážajú denaturujú= tým sa mení ich štruktúra a nie je možné ich vrátiť do pôvodného stavu. V ľudskom tele sa bielkoviny zrážajú už pri teplote 42st.=nezvratné poškodenie mozgu!

Rozdelenie bielkovín:

1.Jednuduché – obs. len pospájané aminokyseliny(albumíny, globulíny, kolagén) 2.Zložité(zložené) – obs. nielen aminokyseliny, ale aj cukor, farbivá, kys. fosforečnú(enzýmy - pepsín , hormony - inzulín, testosteron, hemoglobulín a chlorofyl)

 
Reklama